WeleslaW

Menu

   Na Hromnice o hodinu více! Jar sa už blíži!

p.s.: Môže sa zdať, že na stránke nájdete prázdne listy, to preto, že stránka vznikla v podstate len nedávno a STÁLE SA NA NEJ PRACUJE.

A pracovať sa neprestane hoci sekcia BOHOVIA viac, či menej dokončená. V novom roku sa pustím do sekcie ČARODEJNÉ BYTOSTI.

Pravdaže   postupne budem dopĺňať nové články a veci ohľadom slovanských božstiev, bytostí a ročného kola starých Slovanov.     

Samozrejme v príspevkoch sa pravdaže budete môcť dozvedieť aj o   plánovaných či uplynulých podujatí .... A Ak máte otázku tak tam dole  je možná DISKUSIA.

Neslávte HALLOWEEN to nie je náš SLOVANSKÝ sviatok!


      Poďme si to uviesť na pravú mieru a trochu si to objasniť.

      Do USA bol sviatok Halloween takpovediac importovaný  írskymi a škótskymi prisťahovalcami. Pokiaľ sa nemýlim, slávenie tohto sviatku v USA bolo výrazne  až po  1846 a následovne sa tento sviatok uchytil v celej spoločnosti USA a v dnešných časoch sa dostáva aj k nám.

      Takže názov tohto sviatku pochádza s keltského prostredia nie z germánskeho. Haloween nie je ani tak sviatok ako pomenovanie predvečera pred jedným z keltských sviatkov tejto časti roka ktorím je Samhain. A v svojej podstate by sme tento sviatok našli aj u našich prapredkov len by ho volali DŽADY. Dnes ho voláme Dušičkami. Časovo je to  štyridsať dní medzi jesennou rovnodenosťou a prichádzajúcim zimným slnovratom. Pre Keltov to bol čas prelomu leta a zimy a mohli by sme tam vnímať takpovediac oslavu  nového roka.

     V mnohých kultúrach toto obdobie a rovnako aj u Slovanov bolo časom ďakovania za úrodu a vzdávaniu úcty nielen bohom ale aj svojím predkom. Vzdávanie úcty predkom bolo častou súčasťou aj iných obradných dní ale tento sviatok bol zvláštny tým, že predkovia boli vzývaný aby prišli hodovať k domácemu stolu spolu so živými.  Viac o tomto sviatku odo mňa nájdete: KOLO ROKA , prípadne z jednej z mojich kníh KRUHY STARÝCH SLOVNOV.
 
    No ale späť k Halloweenu. Každý sviatok a to tak u Slovanov ako aj u Keltov mal čas, kedy tento sviatok začínal a to zvyčajne v predvečer samotného sviatku či sviatočného  obdobia takzvaná VILJA. U Keltov predvečerná vilja sviatku Samhain sa volala Haloween.
 
    Je síce pravda, že dnešné slávenie tohto sviatku sa trochu posunulo, mi si čoskoro povieme kde to začalo.

  • Komentáre sú prázdne.

Ak sa chcete dozvedieť niečo  o mne, alebo mojich podujatiach budem rád.

Pýtajte sa skúsim odpovedať.

Tuná rád odpoviem či nechám sa inšpirovať k napísaniu článku vašimi otázkami na tému: SLOVANSKÉ PREDKRESŤANSKÉ DUCHOVNO, VTEDY a DNES

1 Weleslaw (12/29/2023 18:15:32)