WeleslaW

Menu

   Na Hromnice o hodinu více! Jar sa už blíži!

p.s.: Môže sa zdať, že na stránke nájdete prázdne listy, to preto, že stránka vznikla v podstate len nedávno a STÁLE SA NA NEJ PRACUJE.

A pracovať sa neprestane hoci sekcia BOHOVIA viac, či menej dokončená. V novom roku sa pustím do sekcie ČARODEJNÉ BYTOSTI.

Pravdaže   postupne budem dopĺňať nové články a veci ohľadom slovanských božstiev, bytostí a ročného kola starých Slovanov.     

Samozrejme v príspevkoch sa pravdaže budete môcť dozvedieť aj o   plánovaných či uplynulých podujatí .... A Ak máte otázku tak tam dole  je možná DISKUSIA.

JAR je tu.


Jáj trochu sa ochladilo, ale predsa len cítiť, že JAR je tu. Dokonca v pondelok aj bociany prileteli. Ale nečudo, veď dnes je deň jarnej rovnodennosti a to znamená, že VESNA nad krajinou rozprestrela svoje zelené krídla a MORENE sa radno poberať.  

Do jarnej rovnodennosti  môžeme hovoriť o období, kedy obrady  boli zväčša zasvätené bohu SVAROGOVI a LADE, ale toto obdobie - čas Komodíc je  naplnený už nielen očakávaním, ale skutočným vnímaním zmeny. Už niekoľko dní pred jarnou rovnodennosťou sa slávil obrad Strinenia - obrad vítania vtákov. Hlinené vtáčie sošky sa potierali medom a posypávali zrnom a vystavovali sa na dvore pred stajňou či v sade. V rámci tohto obradu sa  vyhadzovalo do vzduchu pečivo či obilie s pokrikom: „Vtáci prilietajú, Vesna čochvíľa príde“.

Po tomto obrade sa mohlo začať s jarným upratovaním, kde sa neodstraňovala  len špina, ale spolu s prachom sa  vymetalo všetko zlo, ktoré sa v rodine nazhromaždilo  počas zimy a celého roka. Po dôkladnom uprataní, vypraní, sa  obydlia zvykli ešte aj vydymovať. 

V deň príchodu VESNY teda v deň jarnej rovnodennosti  sa na stôl sa rozprestrel biely obrus a dom sa vyzdobil vŕbovými vetvičkami – bahniatkami, ale aj vetvičkami brezy a liesky pokrytými  pukmi. Takéto vetvičky sa v tento deň zapichovali aj na okraje polí či záhrad a slúžili  ako ochrana a posvätenie budúcej úrody.  Počas tohto dňa sa jedávali prevažne zelené jedlá ako praženica so žihľavou, špenát.  V tento deň sa mútilo aj obradné maslo, ktoré malo čarodejné a liečivé vlastnosti. Vyvrcholením tohto dňa bolo začatie maľovania kraslíc a hlavne  príprava slamenej bábky – MORENY, ktorá potom čakala na peci až do smrtnej nedele sviatkom pôvodne volaným Provoda

Provoda - Smrtná nedeľa  a obrad s lúčenia sa s MORENOU zazvyčaj nasledovala po nove nasledujúcom po jarnej rovnodennosti (tohto roku takýto nov nemáme a  nasleduje rovno spln). Týmto splnom  po  jarnej rovnodennosti  sa riadilo a vypočítavalo  mnoho sviatkov mesačného kruhu a tento deň splnu  bol zasvätený bohyni CHORS a po ňom toto posvätné obdobie oslavy príchodu jari vrcholilo  Velikdňom, sviatkom úzko spojeným  s prabohom Rodom, pôvodcom všetkého.  Jeho symbolom, ako aj symbolom celého tohto obdobia, je  vajíčko, ktoré symbolizuje aj  znovuzrodenie a nový život.

V podobe maľovaných kraslíc u východných Slovanov volaných aj ako pisanky. Kraslice nachádzame ako neoddeliteľnú súčasť sviatkov jari.  Ďalšími symbolmi, s ktorými sa v tomto  období môžeme stretnúť, sú  vŕbové či brezové vetvičky, ktorými sa zvykli  v tomto období ozdobovať príbytky. V neposlednej rade medzi symboliku tohto  jarného  obdobia patria jahňatá a tiež práve vyliahnuté kurčiatka ako symboly zrodu, či ako symbol plodnosti to bol  aj zajac.

No kým nastane ten Velikdeň (Veľká noc po kresťansky) je treba vyprevadiť MORENU do Navu. Funkcia ani priebeh obradu sa ani storočiami nezmenil.  Sprievod odnesie figurínu MORENY za dedinu k potoku a tam ju rituálne ju zapálili či hodí do vody.  Predtým sa v svätoháji vykonával aj čarodejný  rituál s vajíčkom. Tento  rituál spočíval v tom, že  žrec obgúľal postavu vajíčkom, čím sa do  vajíčka  mali prestúpiť choroby, slabosti, zlé myšlienky či urieknutia. Toto vajíčko si každý niesol zo svätohája či  iného  obradného  miesta  na  miesto, kde bola Morena upálená a utopená.  Keď bola bohyňa obradne vhodená  do potoka  či zapálená,  boli tieto vajíčka  hádzané za ňou alebo aj do figuríny,  aby zlo prestúpené do vajíčka  si vzala  Morena so  sebou do  podsvetia.

Ja Vám želám aby príchod VESNY priniesol novú silu do vášho života a aby MORENA pri svojom odchode so sebou odniesla všetky vaše bôle, neduhy a choroby.

 


  • Komentáre sú prázdne.

Ak sa chcete dozvedieť niečo  o mne, alebo mojich podujatiach budem rád.

Pýtajte sa skúsim odpovedať.

Tuná rád odpoviem či nechám sa inšpirovať k napísaniu článku vašimi otázkami na tému: SLOVANSKÉ PREDKRESŤANSKÉ DUCHOVNO, VTEDY a DNES

1 Weleslaw (12/29/2023 18:15:32)