WeleslaW

Menu

   Na Hromnice o hodinu více! Jar sa už blíži!

p.s.: Môže sa zdať, že na stránke nájdete prázdne listy, to preto, že stránka vznikla v podstate len nedávno a STÁLE SA NA NEJ PRACUJE.

A pracovať sa neprestane hoci sekcia BOHOVIA viac, či menej dokončená. V novom roku sa pustím do sekcie ČARODEJNÉ BYTOSTI.

Pravdaže   postupne budem dopĺňať nové články a veci ohľadom slovanských božstiev, bytostí a ročného kola starých Slovanov.     

Samozrejme v príspevkoch sa pravdaže budete môcť dozvedieť aj o   plánovaných či uplynulých podujatí .... A Ak máte otázku tak tam dole  je možná DISKUSIA.

MORENA, MORENA do ohňa i vody budeš TY vhodená.


    O tomto pradávnom sviatku, a obrade s ním spojeným môžeme povedať, že sa toho dá dozvedieť pomerne veľa. Veď hádam ani  niet známejšieho pôvodného obradu našich predkresťanských predkov.  Povedzme si však niečo viac o tom prečo do ohňa i vody bude vhodená.

    Dokonca ani vplyv kresťanstva nezmenil  význam tohto sviatku ba ani jeho prevedenie, len  mierne posunul deň, počas ktorého  by mal byť obrad vykonávaný.  Často v snahe zahnať zimu čím skôr sa obrad "pálenia - topenia" Moreny vykonával aj pred dňom, ktorý na základe mesačného kalendára by mal byť počas novu po dni jarnej rovnodennosti, kresťanmi presunutý  na nedeľu po tomto dni a volaného SMRTNÁ NEDEĽA.

     Pôvodný názov však mal meno PROVODA. Ako pôvodný názov napovedá hlavnou funkciou bolo obradné vyprevádzanie zimy, respektíve bohyne vládnucej tomuto obdobiu. Teda zbavenie sa zimy malo zabezpečiť obradné vyprevadenie, upálenie  či  utopenie kráľovnej zimy a smrti Moreny.

   Pozor však toto upálenie nemalo znamenať jej zničenie a ani hodenie do vody nemá význam zničenia. Treba si uvedomiť, posvätnosť ohňa a vody pre našich predkov. Je to práve oheň ako aj voda ktoré majú moc preniesť obetiny medzi svetmi. Samozrejme túto moc má  i vzduch a zem no predsa len oheň to dokáže rýchlo a voda tvorí zjavnú hranicu medzi tu a tam.

   Teda vzhľadom na povahu božskej MORENY je dobré ju preniesť z nášho sveta do Navu rýchlo no a voda sa  viditeľne, nad bábkou symbolizujúcu túto mocnú bohyňu, uzavrie. V tomto obrade môžeme vnímať aj spojenie ohňa a vody a navyše ak sa jedná o potok či rieku je tu aj zreteľný pohyb smerom preč.

   Tento obrad je všeobecne známy, ja k nemu pripájam ešte jeden čarodejný obrad, v ktorom účastníci si vezmú vajíčko, ktoré popíšu či ináč ozdobia. Takéto vajíčko sa volá  nie len kraslica ale i pisanka. Pri zdobení vajíčka čoby čarodejného symbolu znovuzrodenia, každý by mal rozjímať nad svojimi neduhmi, chorobami a strasťami.   Často krát sa toto vajíčko obkotúľa po rozjímajúcom a tak všetko toto zlo je obradne prenesené do tohto vajíčka.

   Po vhodení zapálenej Moreny do vody sa tieto vajíčka hádžu za odchádzajúcou bohyňou s prosbou aby všetko čo bolo do vajíčka prenesené vzala zo sebou.

  Ja vám želám aby sa obrad podaril, aby krásna bohyňa smrti a zimy odniesla do Navu všetko vaše zlo a aby sme tak mohli zažiť naše znovuzrodenie.


  • Komentáre sú prázdne.

Ak sa chcete dozvedieť niečo  o mne, alebo mojich podujatiach budem rád.

Pýtajte sa skúsim odpovedať.

Tuná rád odpoviem či nechám sa inšpirovať k napísaniu článku vašimi otázkami na tému: SLOVANSKÉ PREDKRESŤANSKÉ DUCHOVNO, VTEDY a DNES

1 Weleslaw (12/29/2023 18:15:32)