WeleslaW

Menu

 

PODUJATIA

  Prvá návšteva z GLOBAL SLOVAKIE 

+ 1

   Ani som sa nenazadal a zrazu sa to konečne podarilo. Áno, chvíľu to trvalo, kým Gabriela a Zuzana z Global Slovakie potvrdili, že prídu na návštevu. Pravdaže neprišli sami. Ešte len nedávno (dva dni pred návštevou), som začal rozjímať nad možnosťou, usporadúvať rozpravy a semináre s témou Starých  Slovanov a ich duchovna u mňa na dvore a pozrime ho, je to tu. 

   Privítanie bolo samozrejme chlebom a soľou, no pridal som k tomu aj jablká skryté vo fľaši. Keďže slniečko riadne pripekalo a nedalo sa sedieť na terase presunuli sme sa do tieňa sypanca. 

  Gabriela a Zuzana priviedla na moju prvú rozpravu na dvore rodinu  pochádzajúcu z Pittsburgu, s koreňmi niekde od Prešova. Zvyčajne tému výkladu poznám aj týždeň dopredu, tentokrát tomu tak síce nebolo, ale  záujem bol dozvedieť sa tak v skratke o tom ako to vlastne vnímali  naši  slovanský predkresťanský predkovia prípadne akých mali bohov.

 Začali sme skutočne na začiatku a to pri zlatom vajci boha RODa, nasledoval veľký tresk, zrod lásky bohyne LADY, prvého slova a cez SVAROGA, PERÚNA, VELESA a MOKOŠ (boli spomenuté aj ďalšie Slovanské božstvá) sme sa dostali k polovičke rozpravy. Po drobnom občerstvení sme pokračovali stvorením človeka, jeho tela, duše a vedomia čoby, životnej iskre a pokračovali sme v rozprave ....  Ale veď ak chcete prídite, rád to aj vám rozpoviem.

 Samozrejme človek nie je živý iba slovom a rozjímaním a tak sa po rozprave podával sa kotlíkový guľáš na ohnisku uvarený. Verte či nie, tajne sa šušká, že moja milovaná žena Ivanka, varí jeden z najlepších guľášov a málo kto odolá si nedať dupľu. 

  Mal som v pláne ešte spraviť rozjímanie, no zrazu tu bol čas sa rozlúčiť a ja som nestihol  ani rozdať upomienkove vecičky. Ale i tak verím, že návšteve sa  u mňa páčilo, aj z rozpravy si niečo odniesli a všetci sú spokojný.