WeleslaW

Menu

   Na Hromnice o hodinu více! Jar sa už blíži!

p.s.: Môže sa zdať, že na stránke nájdete prázdne listy, to preto, že stránka vznikla v podstate len nedávno a STÁLE SA NA NEJ PRACUJE.

A pracovať sa neprestane hoci sekcia BOHOVIA viac, či menej dokončená. V novom roku sa pustím do sekcie ČARODEJNÉ BYTOSTI.

Pravdaže   postupne budem dopĺňať nové články a veci ohľadom slovanských božstiev, bytostí a ročného kola starých Slovanov.     

Samozrejme v príspevkoch sa pravdaže budete môcť dozvedieť aj o   plánovaných či uplynulých podujatí .... A Ak máte otázku tak tam dole  je možná DISKUSIA.

ZROD NOVÉHO SLNKA


Nech zrod nového Slnka rozpáli Váš plameň, ktorý bude  jasne žiariť  a hriať na Vašej ceste. Nech ten Váš plameň  nielen Vám nedá zblúdiť v tmách, ale  nech je  i svetlom pre Vašich blížnych v temnotách.
Nech nové Slnko i Váš plameň spália všetky neduhy a choroby, nech máte  veľa síl tela i ducha Vášho, aby sa darilo Vám  v nasledujúcich časoch konať svoje svetlé zámery. Nech Dažbog i samotný Rod požehná Vaše činy.
Vinšujem  Vám nech Predkovia Vaši sú Vám  na blízku, chránia Vás a sú Vám na pomoci. Nech Lada  dá Vám lásku, Mokoš dostatku  Vám požehná. Nech  Veles  mysľou jasnou, Svarog nehynúcou silou a  Perún  mocnou ochranou Vás obdaria.

Mnohé sa dočítate o tomto sviatku - ZRODE NOVÉHO SLNKA - o ZIMNOM SLNOVRATE - i o VIANOCIACH, podstatné však je pochopiť, že malý božič KOLiada svojím zrodením, v svojej podstate, porazil samotnú Morenu. Že zrod nového Slnka, nech sa  na to pozeráme akokoľvek, predznamenáva porazenie samotnej smrti a čoskorého znovuzrodenia všetkého.

Do našich prapôvodných tradícii tohto obdobia časom vkĺzlo mnoho rôznych symbolov a obradov, počínajúc vianočným stomčekom, no v neposlednej rade vrcholiac štedrou večerou. Želám Vám aby ste si všetky obrady užili a aby Vám dodali silu do ďalšieho KOLa roka.

Ja v tomto čase podobne ako predkovia v minulosti v krbe pálim BADIKA. Také posvätné poleno, omastené medom, obsypané orechmi a makom. Modliac sa aby takáto obätina vzplanula plameňom ktorý mi vydrží po celý nasledujúci rok. Bude ma viesť na mojej ceste, páliť choroby i všetko zlé s čím sa budem musieť popasovať.

Tak ešte raz:

Nech zrod nového Slnka rozpáli Váš plameň, ktorý bude  jasne žiariť  a hriať na Vašej ceste. MNOHAJA BLAHAJA LITA!


  • Komentáre sú prázdne.

Ak sa chcete dozvedieť niečo  o mne, alebo mojich podujatiach budem rád.

Pýtajte sa skúsim odpovedať.

Tuná rád odpoviem či nechám sa inšpirovať k napísaniu článku vašimi otázkami na tému: SLOVANSKÉ PREDKRESŤANSKÉ DUCHOVNO, VTEDY a DNES

1 Weleslaw (12/29/2023 18:15:32)