WeleslaW

Menu

   Na Hromnice o hodinu více! Jar sa už blíži!

p.s.: Môže sa zdať, že na stránke nájdete prázdne listy, to preto, že stránka vznikla v podstate len nedávno a STÁLE SA NA NEJ PRACUJE.

A pracovať sa neprestane hoci sekcia BOHOVIA viac, či menej dokončená. V novom roku sa pustím do sekcie ČARODEJNÉ BYTOSTI.

Pravdaže   postupne budem dopĺňať nové články a veci ohľadom slovanských božstiev, bytostí a ročného kola starých Slovanov.     

Samozrejme v príspevkoch sa pravdaže budete môcť dozvedieť aj o   plánovaných či uplynulých podujatí .... A Ak máte otázku tak tam dole  je možná DISKUSIA.

TRAJA KRÁLI


   Nové Slnko v podobe božiča Koliady rastie a mocneje. Popravde je celkom viditeľné, že sa rozvidnieva skôr, a neskôr sa stmieva. O tom hovorí aj staré porekadlo: NA TRI KRÁLE O KROK ĎALEJ!

   Podľa názvu tohto sviatočného dňa by sme si mohli myslieť, že ide o čisto kresťanský sviatok. No s určitosťou môžeme tvrdiť, že prírodné zmeny, nastávajúce v šiesty deň januára, boli zrejmé aj naším predkom. Preto spokojne môžeme vnímať príchod Troch kráľov, ktorí sa prichádzajú pokloniť novorodeniatku, ako príchod troch božstiev - Svaroga, Perúna a Velesa. Tieto tri božstvá sú v slovanskej mytológii vnímané ako Traja králi, ktorí vládnu v jednotlivých svetoch, navzájom prepojených a tvoria náš Všehomír.

   V slovanskej tradícii poznáme aj božstvo TRIGLAVa, ktoré je, ako už jeho meno napovedá, trojhlavým bohom. Jeho tri tváre symbolizujú práve troch synov Boha Roda, a to Svaroga, Perúna a Velesa. Ako vládcovi troch svetov by trojkráľový deň mohol byť zasvätený práve jemu.

   V tento deň sa od pradávna vykonával obrad posväcovania vody priamo v potokoch či riekach. Ľudia sa v tejto vode umývali, respektíve kropili čečinovou chvojkou. Voda sa doniesla v krčahoch do obydlí, a celý nasledujúci rok sa využívala jej moc na čarodejné obrady. Pri posväcovaní sa do krčahov dávalo jablko (symbol Koliadu) a ku krčahom sa kládli soľ a krieda. Táto soľ a krieda boli touto vodou pokropené, a tak získali aj oni čarodejnú moc.

   Vodou sa zvyklo vykropiť aj obydlie, následne sa obsypalo vysvätenou soľou, a nakoniec sa všetky dvere a okná obkreslili trojkráľovou kriedou. Tento obrad mal zabezpečiť očistu a ochranu domova pred mocnosťami zla a vniknutím temných bytostí, ako napríklad strigy alebo mory.

Ak už máme takú trojkráľovú kriedu, prečo si nad dvere nenakresliť symboly troch kráľov a napísať S+P+V?

Nech Slnko Požehná Vás.


  • Komentáre sú prázdne.

Ak sa chcete dozvedieť niečo  o mne, alebo mojich podujatiach budem rád.

Pýtajte sa skúsim odpovedať.

Tuná rád odpoviem či nechám sa inšpirovať k napísaniu článku vašimi otázkami na tému: SLOVANSKÉ PREDKRESŤANSKÉ DUCHOVNO, VTEDY a DNES

1 Weleslaw (12/29/2023 18:15:32)